Wakaf Takaful - Mewakafkan Sebahagian Pampasan Takaful Anda

Standard
 

Wakaf adalah satu amalan yang amat digalakkan dalam Islam dan telah diamalkan sejak zaman Rasulullah SAW lagi. Pahala bagi mereka yang mewakafkan harta adalah sa­ngat besar sepertimana yang dinyatakan dalam Surah Al-Baqarah ayat 261 yang bermaksud: “Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah maha luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.”

Di samping ayat al-Quran, kelebih­an amalan wakaf juga diutarakan dalam hadis Nabi Muhammad SAW. Daripada Abu Hurairah r.a berkata bahawa Nabi Muhammad SAW telah bersabda yang bermaksud: “Apabila mati seorang anak Adam, maka putuslah amalan kecuali tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan kepada orang lain dan doa anak yang soleh.” (Hadis Riwayat Muslim)

Maksud sedekah jariah dalam hadis di atas merujuk kepada konsep wakaf. Dengan berwakaf, selagi mana manfaat wakaf tersebut digunakan, maka sedekah jariah tidak akan putus walaupun seseorang itu telah meninggal dunia. Ini menunjukkan bahawa amalan wakaf berfaedah bukan sahaja untuk kegunaan di dunia tetapi di akhirat juga.

Wakaf bukan sahaja menjadi amalan di Malaysia, bahkan telah diamalkan di negara Barat yang dikenali dengan istilah endowment yang sinonim dengan wakaf pendidikan. Wakaf pendidikan adalah satu strategi memajukan tahap pendidikan sesebuah negara di samping membantu pelajar yang tidak berkemampuan melanjutkan pelajaran.

Di Takaful Ikhlas, kita menyediakan khidmat mewakafkan sebahagian pampasan takaful kepada wakaf negeri mengikut pilihan masing-masing. Sebaik sahaja pemegang polisi meninggal dunia, sebahagian dari pampasan tunai tersebut akan terus diwakafkan dan tidak perlu melalui waris atau memerlukan kebenaran mereka.

Buat masa ini, hanya Takaful Ikhlas menyediakan khidmat wakaf takaful ke negeri2 seluruh Malaysia.

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi talian 0193202760

MLTT satu pilihan untuk Peminjam Pembelian Rumah

Standard

Membeli rumah adalah satu komitmen yang besar dan pemilik rumah mengambil masa purata sehingga 35 tahun untuk membayar balik sepenuhnya. Menyediakan rumah untuk tanggungan anda adalah sesuatu yang baik, tetapi jika pinjaman rumah itu tidak dijelaskan dengan sepenuhnya, ia boleh bertukar menjadi beban untuk orang yang anda sayangi sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal (Total Permanent Disablement).

Maka, setiap rumah yang dibeli akan ditawar bersama dengan perlindungan insuran gadai janji.

Kenapa anda perlu polisi perlindungan ke atas rumah yang anda beli?

  1. Sekiranya tempoh bayaran rumah adalah sehingga 35 tahun, tiada jaminan kita akan hidup sehingga tempoh tersebut. Sekiranya berlaku kematian, pihak syarikat insurans akan bertanggungjawab membayar pampasan atau melangsaikan hutang rumah tersebut bagi pihak anda. Maka anda tidak membebani waris anda dengan hutang rumah.
  2. Sekiranya ada hilang upaya kekal atau TPD, anda tidak berupaya untuk bekerja, maka dengan adanya Morgage Insurans, hutang rumah anda akan dapat dilangsaikan.
Di Malaysia, terdapat dua jenis insurans hayat gadai janji disediakan :
  1. Gadai Janji Kadar Menurun (MRT) atau Mortgage Pengurangan Term Assurance (MDT)
  2. Jangka Jaminan Tahap Gadai (MLT).
Insurans hayat gadaian janji MRT atau MLT ada 2 jenis perlindungan iaitu konvensional disebut MRTA atau MLTA manakala takaful, term yang digunapakai adalah MRTT - Mortgage REDUCING Term Takaful dan MLTT - Mortgage LEVEL Term Takaful

Berikut adalah perbezaan tersebut


Kelebihan

A) Kelebihan MLTT:

  1. Boleh memilih untuk membayar secara berkala samada bulanan, suku-tahunan, setengah tahuna atau tahunan.
  2. Mempunyai nilai simpanan pada hujung tempoh perlindungan. Nilai perlindungan kekal sama sehingga habis tempoh. Tidak berkurangan seperti MRTT.
  3. Boleh menggunakan MLTT yg sama untuk unit hartanah yang berlainan, refinance dan sebagainya. MRTT pula hanya untuk satu pembiayaan rumah sahaja.
  4. Boleh dimasukkan sebagai pelepasan cukai pendapatan.
  5. Boleh diletakkan penama selain dari bank. Hatta di Takaful Ikhlas, boleh dibuat cadangan hibah.
  6. Boleh dimasukkan lain-lain rider perlindungan tambahan (jika mahu).
  7. Boleh dikeluarkan jumlah simpanan utk dibayar kepada financier untuk tujuan pengurangan pembiayaan atau pengurangan tempoh.
  8. Boleh membuat pengeluaran sejumlah simpanan dari pelan tersebut untuk kegunaan peribadi.
  9. Peserta pelan boleh memperolehi sejumlah dana dari dana perlindungan dan dana simpanan sekiranya berlaku hilang upaya kekal menyeluruh dalam tempoh perlindungan MLTT.
  10. Waris peserta pelan boleh memperolehi sejumlah dana dari dana perlindungan dan dana simpanan sekiranya berlaku kematian kepada peserta pelan dalam tempoh perlindungan MLTT.
B) Kelebihan MRTT:

  1. Bayar sekali sahaja.
  2. Murah.
  3. Di hujung tempoh perlindungan, syarikat yang menawarkan MRTT kebiasaannya akanmemberi keuntungan berdasarkan konsep mudharabah. MRTA tiada (Mortgage Reducing Term Assurance) keistimewaan ini.
  4. Boleh dimasukkan sekali ke dalam pembiayaan rumah.

Contoh perbezaan MLTT dan MRTT :

Anda membeli rumah bernilai RM 500 000. Tempoh bayaran balik pinjaman selama 30 tahun. Pinjaman 90% ( RM 450 000). Perlindungan ( kematian atau TPD ) sebanyak RM 450 000.

MRTT: Sekiranya berlaku musibah, kematian atau TPD. Pihak syarikat takaful akan melangsaikan hutang dan pewaris hanya mendapat rumah sahaja.


MRTT: Sekiranya tiada berlaku kematian atau TPD dan pembeli selesai melunaskan hutang pinjaman. Pembeli hanya mendapat rumah sahaja.


MLTT: Sekiranya berlaku musibah, kematian atau TPD. Pihak syarikat takaful akan melangsaikan hutang dan pewaris akan mendapat rumah sahaja dan pampasan kematian.


MLTT: Sekiranya tiada berlaku kematian atau TPD dan pembeli selesai melunaskan hutang pinjaman. Pembeli mendapat rumah dan nilai simpanan terkumpul.


Sekiranya perlukan maklumat, sila hubungi Agen Takaful Ikhlas - Kamisan (0193202760)




Hibah dalam Takaful bantu urus harta lebih cepat

Standard


HIBAH mungkin sesuatu yang asing dan jarang didengar berbanding zakat, wakaf, sedekah atau wasiat. Namun, hibah bukanlah instrumen kewangan baharu dalam Islam.

Menurut undang-undang Islam seseorang itu dibenarkan memberi atau menghadiahkan sebahagian atau seluruh harta kekayaannya ketika dia masih hidup kepada orang lain tanpa sebarang paksaan serta mengharapkan sebarang balasan.

Pemberian semasa hidup ini dikenali sebagai 'hibah’ ataupun bermaksud ‘hadiah’. Dalam hukum Islam jumlah harta seseorang yang dapat dihibahkan itu tidak terhad.

Hal ini berbeza dengan pemberian seseorang melalui wasiat yang terbatas pada satu pertiga daripada harta peninggalan dan tidak boleh mewasiatkan harta kepada seseorang waris kecuali dengan persetujuan semua waris yang lain.

Hibah merupakan salah satu langkah yang sesuai digunakan dalam pembahagian harta di kalangan umat Islam iaitu di antara waris dan sesama ahli keluarga.

Hibah telah diguna pakai sebagai konsep tambahan kepada produk-produk takaful yang diamalkan oleh kebanyakan pengendali takaful.

Misalnya melalui produk pelan pendidikan, ibu atau bapa sebagai pembayar caruman (pemberi hibah) dan anaknya merupakan orang yang dilindungi (penerima hibah). Hibah seperti ini diharuskan kerana semua rukun dan syarat dapat dipatuhi.

Selain itu, ada pengendali takaful yang memberikan manfaat dalam bentuk hibah kepada peserta sebagai ganjaran atas kejayaan peperiksaan tertentu yang dicapai oleh peserta.

Hibah jenis ini juga jelas dan adalah tidak bercanggah.

Terdapat juga pelaksanaan hibah menerusi manfaat takaful iaitu waris akan menerima manfaat jika peserta mengalami musibah hingga menyebabkan kematian. Andai kata peserta meninggal dunia, jumlah perlindungan akan dihibahkan kepada waris beliau.

Sebagai contoh, sekiranya seorang suami ingin menghibahkan keseluruhan manfaat takaful kepada isterinya, maka isterinya itu akan mendapat keseluruhan jumlah perlindungan tersebut.

Hal ini kerana penamaan hibah atau pemberian tersebut telah ditentukan ketika peserta masih hidup. Bagi si isteri pula dia menerima manfaat takaful berasaskan konsep hibah bersyarat di mana manfaat tersebut akan diberikan secara terus dan dipindah milik kepadanya setelah suami meninggal dunia dan tidak menjadi sebahagian harta pusaka peserta.

Sebaliknya jika suami yang merupakan peserta melantik isteri sebagai wasi (pemegang amanah), maka tanggungjawab isteri untuk membahagikan wang daripada jumlah perlindungan kepada waris secara faraid.

Bagaimana pula pengagihan harta kepada mereka yang memerlukan tetapi tidak berhak mendapat harta secara faraid ataupun menerusi wasiat?

Sebagai contoh, pemberian harta kepada anak angkat. Pengagihan harta boleh dilakukan melalui pemberian hibah dan mereka akan turut mendapat manfaat daripadanya.

Hibah dapat melancarkan pembahagian harta, merapatkan ikatan persaudaraan dan pertalian kasih sayang dalam masyarakat hari ini.

Sikap saling membantu dan berkasih sayang akan terus terjalin dalam sesebuah keluarga dengan penuh kerukunan walaupun setelah ketiadaan salah seorang ahli keluarga,  terutamanya ketua keluarga yang bertanggungjawab menanggung segala keperluan keluarganya.

Hubungi ejen takaful untuk penerangan lanjut

Sumber http://www.sinarharian.com.my/mobile/bisnes/hibah-dalam-takaful-bantu-urus-harta-lebih-cepat-1.511748

Takaful Ikhlas Berhad terima dua Anugerah CEO dan Syarikat Takaful Terbaik 2017

Standard
 

Takaful Ikhlas Berhad telah menerima dua penganugerahan antarabangsa yang berprestij baru-baru ini.

Pada 6 September 2017, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Takaful IKHLAS, Datuk Hj. Ab Latiff Hj. Abu Bakar telah meraih anugerah sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Terbaik untuk industri Takaful di Majlis Anugerah Kewangan Islam Global (GIFA) 2017 yang telah berlangsung di Astana, Kazakhstan.

Manakala untuk anugerah kedua, Takaful IKHLAS telah memenangi anugerah sebagai Syarikat Takaful Terbaik 2017 di Persidangan Perbankan Islam dan Takaful Asia (AIBTC) yang berlangsung di Kuala Lumpur pada 29 Ogos 2017. 

Terima kasih kerana terus menyokong Takaful IKHLAS.

Rujuk sumber https://web.facebook.com/TakafulIkhlas/posts/1838894249774068

MedicalCard: Kenapa Bertangguh?

Standard
 

Apa itu MedicalCard atau Kad Perubatan? Secara umumnya ia adalah kemudahan yang disediakan oleh syarikat insurans/takaful untuk mendapatkan rawatan dari doktor pakar di hospital swasta tanpa perlu membayar bil rawatan secara tunai.

Kos rawatan terutama melibatkan penyakit serius atau kritikal adalah mahal dan semakin mahal saban tahun. Dari berpuluh-puluh hingga ratusan ribu ringgit malaysia. Adakah kita mampu menyediakan wang sebanyak itu apabila diperlukan?

Sememangnya anda ada pilihan untuk mendapatkan rawatan di hospital kerajaan secara percuma atau lebih murah. Tetapi adakah anda sanggup menunggu giliran yang lama untuk pembedahan atau rawatan, adakah anda rasa selesa tinggal di wad tersebut?

Pengalaman pahit kami ketika mendapatkan rawatan anak dihospital kerajaan suatu ketika dulu yang menguatkan semangat kami untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta dengan berusaha memiliki medicalcard walaupun terpaksa membayar caruman/premium.

Kenapa anda tidak patut bertangguh untuk memiliki MedicalCard?

Untuk kes kemalangan, anda boleh mendapatkan rawatan di hospital swasta walaupun baru sehari polisi dikuatkuasakan atau "inforced" tetapi untuk penyakit2 tertentu ia memerlukan tempoh menunggu sehingga 120 hari.

 

Antara penyakit tersebut adalah darah tinggi, kencing manis, semua jenis kanser, batu karang, ENT (Ear, Nose & Throat) dan lain-lain.

Penyakit tersebut mungkin sudah ada dalam diri peserta cuma ia tidak dapat dikesan lagi. Sebab itu tempoh masa 120 hari diperlukan untuk memastikan peserta tiada penyakit tersebut.

Sekiranya anda bertangguh untuk mendapatkan MedicalCard, kemungkinan penyakit tersebut sudah mula wujud tanpa diketahui. Apabila memohon takaful/medicalcard dan diluluskan (inforced), penyakit pun mula dikesan sebelom tempoh 120 hari berakhir. Maka anda perlu membayar segala kos rawatan perubatan tersebut.

Lagi lama anda bertangguh, semakin tinggi risiko berkemungkinan anda akan menghadapi situasi tersebut.

Jadi, dapatkan segera medicalcard anda sebelum terlambat. Hubungi agen takaful sekarang




Kenapa Perlu Pampasan Penyakit Kritikal?

Standard

Ramai yang tidak tahu kenapa perlunya ada pampasan penyakit kritikal dalam polisi takaful.

Apa itu pampasan penyakit kritikal? Sekiranya peserta ditimpa salah satu dari 36 penyakit kritikal, setelah disahkan oleh doktor yang merawat, anda boleh membuat tuntutan wang pampasan mengikut jumlah penuh yang dinyatakan dalam polisi peserta.

Sebagai contoh, pampasan penyakit kritikal anda ialah RM50,000 dan anda disahkan menghidap kanser dan anda juga memiliki kad perubatan. Jadi segala kos perubatan dan pembedahan ditanggung oleh pihak syarikat takaful ikhlas.

Selepas pembedahan atau semasa proses rawatan di hospital pakar, anda boleh membuat tuntutan pampasan penyakit kanser berjumlah RM50,000 dari Takaful Ikhlas.

Wang pampasan tersebut anda boleh gunakan untuk mendapatkan rawatan alternatif atau supliment bagi membantu semasa proses penyembuhan penyakit kanser tersebut. Kesan rawatan kimoterapi memang tidak menyelesakan dan menyakitkan. Rawatan alternatif/supliment yang sesuai dapat membantu melegakan semasa tempoh rawatan tersebut.

Tetapi rawatan alternatif/supliment juga memerlukan wang yang banyak. Dengan wang pampasan penyakit kritikal tersebut dapat mengurangkan beban kewangan anda. Wang tersebut juga boleh anda gunakan untuk bercuti istirehat selepas habis rawatan nanti.

Pastikan Kad perubatan anda memiliki manfaat pampasan penyakit kritikal. Jika tidak, anda boleh dapatkan manfaat tersebut dan juga manfaat lain secara berasingan.

Ikhlaslink Secure dari Takaful Ikhlas mengabungkan manfaat pampasan penyakit kritikal bersama-sama kad perubatan berserta manfaat lain dalam satu polisi.

Hubungi agent takaful ikhlas untuk penerangan lanjut

MedicalCard - Plan Individu atau Famili ??

Standard
 

[PLAN FAMILY vs PLAN INDIVIDU]

Mahalnya Medical Card Individu.??
saya nak yang pakej Family..

Pakej family yang murah ada tak.?
Dua soalan yang biasa dapat..

BACA NI

1. Jika plan family; Sekiranya pemegang polisi (suami atau ayah) meninggal dunia, polisi akan terbatal secara automatik yang mana meninggalkan pewaris tiada apa2 perlindungan selepas itu..

2. Plan Family selepas usia anak-anak mencecah tempoh usia tertentu; Medical card kena buat baru pada harga semasa, dah tak boleh guna plan tu lagi.. Kalau sekarang RM100, agak-agak umur 15 tahun kedepan boleh lagi ke dapat dengan harga RM100 tu.?

3. Tiada cash value atau saving; Jika kita gagal membuat bayaran sebulan dan tanpa cash value, polisi akan terus LAPSED (tak aktif).. Plan individu pula ada cash value dan jika gagal membuat bayaran, polisi masih lagi aktif sebab masih mempunyai cash value tersebut..

4. Dan paling bahaya bagi family plan ini; Sekiranya 5 tahun pertama kita telah didiagnosis penyakit kritial, bagi 5 tahun berikutnya penyakit sedia ada itu sudah tidak DILINDUNGI.! Itu antara hidden terms and condition yg kebanyakkan pelanggan tak tahu..

5. Plan family tidak seperti plan individu; Plan individu disertakan dengan pampasan nyawa (Khairat), pampasan 36 penyakit kritikal dan pampasan hilang upaya disebabkan kemalangan..

6. Plan family adalah plan stand alone; Akan berlaku kenaikan harga pada setiap anniversary ke-3 atau tahun ke- 5.. Bermula dengan murah, tetapi semakin lama semakin mahal sumbangan bulanannya.. Itulah marketing strategi yang ramai tidak mengetahui supaya ianya akan sentiasa kelihatan murah..

Harga bagi pelan individu biasanya hampir sama dengan mana-mana insurer / pengendali takaful.. Yang penting, cari tahu kukuhkah insurer itu, dikenalikah insurer itu, servis cepat atau tidak insurer itu..




CHEAP vs SECURED..
Anda pilih.. Saya bantu..

Apa manfaat takaful yang boleh anda dapat??

Standard

Antara manfaat takaful yang disediakan melalui Plan Ikhlaslink Secure Takaful
  1. Pampasan Kematian/Hilang Upaya
  2. Pampasan Kematian/Hilang Upaya akibat kemalangan
  3. Pampasan Kematian/Hilang Upaya akibat kemalangan kenderaan awam atau jenayah (ragut, rogol, bunuh dll)
  4. Pampasan 36 Penyakit Kritikal
  5. Pampasan 9 Penyakit Khusus KANAK-KANAK
  6. Pampasan Penyakit Khusus Wanita (Plan A)
  7. Elaun harian hospital
  8. Pengecualian bayaran sumbangan jika PESERTA disahkan kena penyakit kritikal
  9. Perlindungan Bil Hospital Swasta seumur hidup RM850,000 dan TIADA Had Tahunan (MediPlan 150)
    - Bilik Hospital & Makan (R&B) RM150 sehari
    - Pampasan RM7,500 utk diagnosis awal kanser
    - Pampasan RM7,500 untuk diagnosis awal kegagalan buah pinggang
    - Lain2 sila rujuk manfaat MediPlan
  10. Perlindungan sehingga umur 100 tahun
  11. Badal Haji
  12. Hibah selain kepada waris seperti Badan Kebajikan, Maahad Tahfiz, Masjid dan sebagainya
  13. Wakaf kepada wakaf negeri masing-masing
Tidak semua manfaat diatas akan diperolehi, ia bergantung kepada faktor usia, jumlah caruman yang mampu dibayar dan keadaan kesihatan pemohon

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi agen takaful ikhlas

Kenapa Perlukan Pampasan Perlindungan yang BESAR??

Standard
 

Masih ramai yang tidak faham kepentingan takaful untuk diri sendiri dan keluarga. Jika melanggan takaful pun sekadar cukup apa yang ada sahaja. Bila ditanya sudah ada takaful? Sudah... Berapa jumlah perlindungan takaful? Tak tahu.. atau RM10,000 sahaja

Untuk apa sebenarnya jumlah perlindungan takaful itu? 

Sebelum tu, kenapa kita perlukan takaful?
  1. Kematian
  2. Kemalangan
  3. Hilang Upaya atau Lumpuh atau Total Permenant Disability (TPD)
  4. Penyakit kritikal
Semua itu memerlukan wang, contohnya kematian menyebabkan waris yang ditinggalkan hilang punca pendapatan.  Jika dahulu dengan pendapatan RM10,000 sebulan, hidup mewah, kereta besar, rumah besar, melancung luarnegara setiap tahun dan sebagainya


 Apabila suami meninggal dunia, tiada lagi sumber pendapatan. Kehidupan berubah 360 darjah. Menjadi miskin dan merempat/menumpang dirumah ibubapa atau adikberadik.

Sebab itu, dengan perlindungan takaful yang mencukupi. Waris yang ditinggalkan dapat meneruskan kehidupan seperti biasa walaupun sudah tiada lagi pencari nafkah utama.

Berapakah jumlah perlindungan takaful yang mencukupi? RM100k, RM500K, RM1 juta? Hubungi agen takaful anda untuk sesi perbincangan seterusnya



Majikan saya sudah ada kad perubatan, kenapa perlu kad perubatan lagi?

Standard

Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, terlebih dahulu tahniah sebab majikan anda sudah menyediakan kebajikan kepada pekerja dengan menyediakan kad perubatan kepada anda dan keluarga.

Cuba anda pastikan perkara berikut dari pihak majikan
  1. Berapa had perlindungan (kos bil rawatan) setahun? RM30,000, RM50,000 ?
  2. Adakah had perlindungan tersebut dikongsi oleh semua keluarga atau individu?
  3. Berapakah had umur anak yang akan ditanggung oleh pihak majikan?
Kos rawatan perubatan hospital pakar semakin mahal, jumlah had yang disediakan perlu diambilkira. Contoh jika had perubatan ialah RM30,000 maka berkemungkinan anda perlu membayar sendiri jika kos rawatan melebihi had tersebut

Begitu juga, jika had bil rawatan dikongsi oleh ahli keluarga, berkemungkinan jika lebih dari seorang ahli keluarga perlukan rawatan maka had tersebut tidak mencukupi. Maka anda perlu membayar sendiri baki kos rawatan tersebut

Bagaimana pula jika pihak majikan menghadkan hanya anak2 yang masih bersekolah dibawah umur 18 tahun atau 23 tahun (jika masih belajar)? Maka anak anda tiada perlindungan takaful terutama kad perubatan



ANDA DISAHKAN MENGHIDAP PENYAKIT KRITIKAL

Bagaimana jika semasa anda bekerja disahkan menghidap penyakit kritikal seperti kanser atau jantung? Sememangnya kos rawatan ditanggung oleh pihak majikan. Bagaimana pula jika anda masih tidak boleh bekerja dan pihak majikan memberhentikan anda? Bagaimana dengan kos rawatan seterusnya?

Jika anda sembuh dari penyakit kritikal (alhamdulillah) dan anda berhenti kerja atau pencen, tiada lagi kad perubatan dari pihak majikan. Anda sudah tidak layak untuk memohon kad perubatan yang baru kerana sudah ada sejarah penyakit kritikal.

ANDA SIHAT DAN TUNGGU PENCEN

Alhamdulillah, banyak2 bersyukur kerana anda diberikan kesihatan yang baik dan anda sudah berpencen.  Anda membuat keputusan untuk memohon kad perubatan. Perlu diingat ketika itu bayaran caruman takaful sudah menjadi mahal kerana faktor usia. 

RUGI JIKA ADA 2 KAD PERUBATAN

InsyaAllah, anda tidak akan rugi jika anda ada 2 kad perubatan (satu dari majikan dan satu lagi dari pihak takaful ikhlas) kerana anda boleh gunakan salah satu jika dimasukkan ke hospital pakar (disyorkan guna kad perubatan majikan terlebih dahulu). Sekiranya jumlah kos rawatan melebihi had, anda boleh gunakan kad perubatan takaful ikhlas

Sekiranya anda sihat dan tidak pernah dimasukkan ke hospital, anda masih tidak rugi kerana konsep takaful ialah saling tolong menolong (Tabarru'). Sebahagian dari duit yang anda bayar akan dimasukkan dalam dana kecemasan untuk membantu peserta takaful lain yang ditimpa musibah. InsyaAllah, anda sudah melakukan sedekah jariah. Anda mungkin rugi didunia tapi untung diakhirat.

Wallahualam.



5 Perkara Sebelum Datangnya 5 Perkara

Standard



Kita sering mendapat kesempatan yang masih ada pada kita. adakah kita menggunakan kesempatan tersebut sebaiknya?. Alangkah rugi jika kita mengsia-siakan kesempatan yang ada. jika kesempatan itu telah tiada kita akan pasti menyesal dan berharap kesempatan itu akan kembali semula kepada kita.

Oleh itu sementara masih ada kesempatan ini beringatlah dan sedar serta ambillah tindakkan sebelum kesempatan itu diambil semula.

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara. ini sangat memberi kita kesedaran untuk kita berkenaan dengan kesempatan yang ada pada kita. Jika kita mendengar lagu nasyid aluan dari kumpulan Raihan sangat menyentuh hati kita. adakah kita mengambil iktibar dari lirik-lirik lagu tersebut.

Berikut adalah INGAT 5 PERKARA SEBELUM DATANGNYA 5 PERKARA.

5 perkara sebelum 5 perkara.
+++++++++++++++++++++++

✔SIHAT SEBELUM SAKIT- Pastikan anda SIHAT sebelum dapatkan pelan takaful. Syarat UTAMA, anda perlu SIHAT.

✔MUDA SEBELUM TUA - Bayaran bulanan takaful/insuran lebih murah ketika muda berbanding sudah berumur.

✔LAPANG SEBELUM SEMPIT - Dapatkan pelan takaful/insuran sekarang ketika anda masih ada masa. pastikan anda sudah mempunyai takaful 4 bulan sebelum sakit/mati/lumpuh.

✔ KAYA SEBELUM MISKIN- Anda boleh jatuh miskin disebabkan hutang kos perubatan atau anda hilang GAJI sebab anda sakit kritikal atau lumpuh.

✔ HIDUP SEBELUM MATI- Tinggalkanlah waris dengan harta secukupnya. Pampasan boleh dihibahkan atau waqafkan sebagai bekalan akhirat.

Ulasan berkaitan 5 Perkara diatas.

#1. Ramai yang cuba memohon takaful tetapi sudah ada penyakit terutama darah tinggi dan kencing manis. Pihak takaful akan meminta anda membuat pemeriksaan kesihatan terlebih dahulu sebelum permohonan diluluskan.

#2. Ramai juga yang berkata bayaran terlalu tinggi dan tak mampu sebab pada usia 50 tahun baru terfikir untuk miliki takaful, alasannya pada usia tersebut pelbagai penyakit akan muncul. Ada juga yang terfikir nanti pencen pada usia 55 tahun, tiada lagi kad perubatan dari pihak syarikat tempat beliau bekerja atau selepas umur 55 tahun baru nak mohon takaful.

#3. Ramai yang terlalu sibuk dengan urusan pejabat/pekerjaan sehingga tiada masa untuk memohon takaful, bila ada masa tidak pula menghubungi agent takaful.

#4. Ketika ada duit digunakan untuk perkara2 lain yang tidak perlu atau tiada keutamaan seperti beli motor besar, tukar kereta baru, melancung dan sebagainya. Bila masa nak mohon takaful, katanya duit sudah tak mencukupi.

#5. Bila anda sudah meninggal baru waris komplen kenapa tidak ambik takaful semasa hidup, hutang simati yang banyak terpaksa ditanggung oleh waris. Sungguh kejam.


Dapatkan segara pelan takaful terkini pilihan ramai.



Ramai Melayu Tidak Miliki Takaful, Kenapa??

Standard
 
ARKIB : 03/10/2014
Keperluan untuk mendidik masyarakat mengenai Takaful

Oleh Zafri Ab. Halim

Sejak skim Takaful diperkenalkan pada tahun 1984, ia telah melalui suatu proses pertumbuhan yang menggalakkan dari sudut penawaran produk dan operasi pengendalian Takaful. Walau bagaimanapun, penyertaan masyarakat terutamanya masyarakat Melayu masih di tahap yang mendukacitakan. Walaupun pelbagai inisiatif telah dijalankan oleh pihak-pihak yang berkenaan namun ia tidak dapat menyedarkan hati majoriti masyarakat Melayu. Kadar penembusan Takaful hanyalah sebanyak 13 peratus pada Jun 2013 seperti yang dilaporkan Persatuan Takaful Malaysia ketika '4th Annual World Takaful Conference'. Ini bermakna bagi setiap 100 orang hanya 13 orang mempunyai perlindungan Takaful.

Antara alasan utama yang dibentangkan adalah kekurangan wang disebabkan faktor kos sara hidup yang semakin meningkat. Dari satu sudut, kita perlu bersetuju dengan alasan tersebut kerana masih ramai masyarakat kita dikategorikan sebagai golongan yang berpendapatan rendah. Namun, melihat kepada kepentingan Takaful dan kehidupan yang semakin berisiko pada masa kini, semua pihak perlu bertanggungjawab dalam memastikan kemaslahatan golongan ini terpelihara.

Apa yang menyedihkan, ramai daripada golongan yang berkemampuan masih berdolak-dalik untuk tidak menyertai Takaful atas alasan ia bukan satu keperluan kepada mereka. Mereka lebih gemar menghabiskan wang ke arah perkara-perkara yang memberi manfaat jangka pendek seperti kereta mewah, gajet elektronik dan sebagainya. Walaupun tidak salah tetapi manfaatnya hanya seketika kerana ia hanya berguna untuk tujuan kesenangan tetapi tidak dapat membantu diri kita dan keluarga sekiranya sesuatu musibah berlaku.

Seperti yang diketahui, Takaful merupakan satu skim perlindungan bagi membantu seseorang sekiranya ditimpa musibah seperti kematian, kecacatan kekal dan penyakit kritikal. Sekiranya berlaku perkara-perkara tersebut, pengendali Takaful mewakili semua peserta akan membayar sejumlah wang kepada orang yang ditimpa musibah mengikut perjanjian yang telah dipersetujui bersama. Memandangkan perjalanan kehidupan yang sukar diramal, maka setiap individu seharusnya mempunyai perlindungan Takaful dalam memastikan diri mereka dan keluarga sentiasa dilindungi.

Kos rawatan bukanlah sesuatu yang sering kita fikir. Namun yang dilaporkan oleh akhbar The Star pada 6 Mac 2014 yang lalu, kos perubatan telah meningkat sebanyak 14.4 peratus. Maka apakah persediaan kita untuk menghadapi kemelut kewangan sekiranya kita ditakdirkan mengalami penyakit-penyakit kritikal?

Sebahagian besar daripada masyarakat kita sedar bahawa Takaful dapat meringankan beban mereka pada masa akan datang, tetapi kerana sikap endah tidak endah terhadap kepentingan Takaful menyebabkan ia dipinggirkan dan tidak menjadi keutamaan. Bayangkan jika perkara buruk ini menimpa diri kita, apa yang kita tinggalkan untuk keluarga tersayang? Sikap ini akan menyebabkan mereka menyesal di kemudian hari dan terpinga-pinga mencari penyelesaian apabila senario-senario yang disebutkan tadi berlaku secara tiba-tiba terhadap diri mereka. Berkorbanlah sedikit demi mendapatkan manfaat yang berterusan seperti kata pepatah Melayu 'menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tidak berguna'.

Dalam pada itu juga, pihak-pihak yang berkaitan perlu memainkan peranan yang lebih efektif dan proaktif dalam memastikan lebih ramai masyarakat Melayu memiliki sijil Takaful. Pengendali Takaful perlu menyediakan produk-produk mampu milik untuk golongan yang berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka menyertai Takaful dengan mudah. Anggaplah ia satu kebajikan dan sumbangan kepada masyarakat dalam usaha memartabatkan industri Takaful khususnya kepada umat Islam. Dengan ini tanggapan negatif terhadap kewangan Islam khususnya Takaful dapat dikikis daripada minda sesetengah masyarakat.

Pengendali Takaful juga diharapkan dapat memberi penerangan kepada umum mengenai kepentingan Takaful dengan menganjurkan seminar-seminar atau menjalankan usaha sama dengan organisasi-organisasi tertentu bagi memudahkan penyaluran maklumat kepada masyarakat berkenaan Takaful. Inisiatif ini perlu dilakukan secara berterusan dan tidak hanya tertumpu kepada kawasan bandar sahaja, malah ia perlu diperluaskan kepada masyarakat di luar bandar supaya kemaslahatan mereka tidak terabai.

Umum mengetahui bahawa Takaful dipromosikan oleh ejen-ejen yang dilantik secara sah oleh pengendali Takaful. Malangnya sebahagian daripada mereka hanya menumpukan elemen perniagaan dalam mendapatkan peserta dengan meminggirkan penerangan mengenai kepentingan Takaful. Perlakuan seperti ini perlu diubah supaya masyarakat lebih memahami dan menghargai keindahan sistem Takaful yang mementingkan nilai saling bantu-membantu seperti yang dianjurkan oleh Islam. Dengan adanya ejen yang proaktif dan prihatin, masyarakat akan mendapat pendedahan yang menyeluruh mengenai kepentingan Takaful dalam kehidupan mereka.

Apa yang diharapkan, suatu hari nanti setiap umat Islam khususnya di Malaysia mempunyai kesedaran mengenai kepentingan Takaful supaya diri dan keluarga mereka sentiasa dilindungi ketika ditimpa musibah atau kesusahan.

Penulis adalah Ketua Pegawai Eksekutif Great Eastern Takaful

Artikel Penuh:Utusan Malaysia
© Utusan Melayu (M) Bhd

Terkini - IKHLASlink Secure dengan MEDIPLAN (Medicalcard)

Standard

Medical Card Takaful IKHLAS MEDIPLAN ini adalah produk terbaru Takaful IKHLAS. Ia menawarkan medical card TANPA HAD TAHUNAN dengan harga yang mampu milik!

Antara kelebihan kad perubatan ini ialah;

  • HAD Seumur Hidup yang TINGGI sehingga RM3.5 JUTA
  • TIADA HAD TAHUNAN keseluruhan
  • TIADA HAD TAHUNAN bagi rawatan pesakit luar DIALISIS
  • TIADA HAD TAHUNAN bagi rawatan pesakit luar KANSER
  • BANTUAN TUNAI sehingga RM10,000 untuk diagnosis awal KANSER/BUAH PINGGANG
  • 10% KENAIKKAN Had Bilik jika tiada tuntutan selama 3 tahun
  • UPGRADE bilik hanya bayar harga perbezaan
  • TEMPOH Matang sehingga 100 tahun
  • KADAR Sumbangan caruman yang mampu milik
  • Dan lain-lain
 








Atau download PDF file http://www.takaful-ikhlas.com.my/sites/default/files/8b_ikhlaslink_mediplan_secure_takaful_rider_eng_1.pdf

Untuk keterangan lanjut sila hubungi saya, KAMISAN MAIL Tel: 019.320.2760


Keindahan Konsep Tabarru' (Bersedekah) dalam Aplikasi Takaful

Standard

Keindahan Konsep Tabarru' (Bersedekah) dalam Aplikasi Takaful

Sesungguhnya Islam adalah agama yang sangat sempurna. Segala sistem dan peraturannya adalah untuk kebaikan dan kemaslahatan hidup manusia. Peraturan-peraturan Islam selari dengan fitrah kejadian manusia. Secara fitrahnya manusia sangat sukakan harta, maka Islam telah meletakkan panduan yang jelas kepada manusia dalam hal-hal berkaitan harta agar harta tersebut memberikan kebaikan kepadanya.Dalam Islam, manusia tidak memiliki harta tersebut secara mutlak, bahkan harta tersebut adalah sebagai amanah Allah untuk diatur dan disalurkan dengan cara yang diredhaiNya.

Begitu juga dalam soal pengurusan hidup yang berkaitan dengan perlindungan dan pengurusan risiko.Islam telah menyediakan kaedah penyelesaian yang bukan sahaja praktikal malah dapat memberikan kebaikan di dunia dan juga di akhirat. Sebagai agama yang praktikal, Islam telah memberikan solusi kepada pelaksanaan Sistem Insurans yang selari dengan prinsip Syariah Islam. Kontrak Tabarru’ telah diperkenalkan sebagai asas kepada sistem takaful dimana kontrak berkenaan adalah lebih praktikal dan selamat dalam mengatur-urus sistem insurans yang pada tujuan asalnya adalah dianggap baik. Perbahasan yang ingin diketengahkan pada ruangan kali ini adalah berkaitan dengan Konsep Tabarru' itu sendiri dan mengapa ianya dipilih sebagai kontrak yang selamat pada pandangan Islam dalam menjalankan aktiviti dan transaksi Insurans.

Tabarru' bermaksud suatu bentuk derma Ikhlas yang diberikan oleh satu pihak sahaja dengan tidak meminta pertukaran atau balasan daripada pihak yang lain. Ia dikategorikan sebagai kontrak satu pihak (unilateral) dimana cukup dengan hanya satu pihak sahaja yang melafazkan sesuatu pemberian tanpa ada sebarang pertukaran.

Tabarru’ adalah diantara amalan soleh yang sangat digalakkan oleh Islam. Disamping sedekah wajib yang dikenali sebagai zakat, amalan-amalan sedekah sunnat ini mempunyai kedudukan yang sangat tinggi di sisi Islam. Islam menggalakkan semangat tolong-menolong dan berkasih sayang diantara satu sama lain, justeru amalan bersedekah atau tabarru’ ini sangat tinggi nilainya di sisi Islam kerana ianya adalah asas kepada wujudnya masyarakat yang harmoni dan sejahtera. Oleh kerana itulah banyak dalil yang menyokong perkara ini,antaranya maksud firmanullah s.w.t. "Wahai orang-orang yang beriman! Nafkahkanlah (dermakanlah) sebahagian dari apa yang telah Kami berikan kepada kamu, sebelum tibanya hari (kiamat) yang tidak ada jual beli padanya dan tidak ada kawan teman (yang memberi manfaat), serta tidak ada pula pertolongan syafaat. Dan orang-orang kafir, mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah al-Baqarah:254)

Rasulullah s.a.w juga menegaskan dalam banyak sabda Baginda akan galakan dan keperluan melakukan sedakah atau tabarru’ antaranya Daripada Rasulullah s.a.w. telah dengan sabdanya : Firman Allah s.w.t.: Belanjakanlah (hartamu) wahai anak Adam, nescaya kamu akan diinfaqkan (oleh Allah s.w.t.) (Muttafaq ‘alaih) dan Daripada Rasulullah s.a.w. dengan sabdanya: Apabila matinya anak Adam, maka akan terputuslah amalannya melainkan dengan 3 perkara: Sedekah yang berterusan, ataupun ilmu yang memberikan manfaat, ataupun anak yang soleh yang berdoa kepadanya. (Riwayat Muslim

Dalam takaful, setiap peserta yang menyertai mana-mana produknya samada produk-produk takaful keluarga mahupun takaful am akan memperuntukkan sebahagian atau keseluruhan daripada sumbangannya (premium) ke dalam satu tabung. Tabung tersebut dinamakan sebagai Tabung Risiko yang menempatkan derma terkumpul para peserta. Fungsi dana di dalam tabung tersebut ialah sebagai bantuan kepada mana-mana peserta yang ditimpa musibah.



Sebagai contoh, di bawah Model Takaful Ikhlas, setiap peserta telah berjanji untuk melakukan derma secara bulanan (al Iltizam bi al Tabarru’) ke dalam Tabung Risiko. Di bawah model ini, sumbangan peserta akan ditempatkan ke dalam satu akaun sebagai contoh Akaun Pelaburan Risiko Peribadi (PRIA) yang berupa milik peserta. Pihak peserta yang telah berjanji untuk melakukan derma tadi, membenarkan Takaful Ikhlas mengambil sejumlah tertentu daripada PRIA iaitu jumlah yang diperlukan untuk membantu peserta-peserta yang ditimpa musibah pada bulan berkenaan untuk di dermakan (drip) setiap bulan ke dalam Tabung Risiko. Setiap peserta akan saling membantu diantara mereka apabila ada di kalangan mereka yang ditimpa musibah.

Apalikasi Tabarru’ di dalam takaful telah menghapuskan unsur-unsur Gharar,Riba dan Maisir yang kerananya telah menyebabkan insurans konvensional difatwakan haram. Ini kerana Tabarru’ adalah dikategorikan sebagai kontrak satu pihak yang tidak memerlukan sebarang pertukaran atau timbal balas sebagaimana kontrak pertukaran seperti kontrak jual beli yang menentukan adanya pertukaran di antara dua pihak yang berkontrak. Seseorang yang menderma cukup dengan menyerahkan barangan yang didermakan kepada pihak-pihak yang berkenaan, maka kontraknya telah dikira selesai. Tetapi bagi kontrak pertukaran seperti jual beli, kontraknya dikira selesai apabila pembeli menyerahkan wang(harga barang) dan penjual menyerahkan barang yang dijual tersebut,jika tidak kontrak berkenaan dikira tidak sah.

Inilah yang berlaku di dalam transaksi insurans konvensional dimana walaupun pelanggan telah membayar premium (harga) pihak penanggung insurans tidak berupaya menyerahkan barang yang berupa perlindungan, pada kebiasaannya dalam bentuk wang. Ini kerana perlindungan(wang) tersebut hanya boleh diserahkan sekiranya pelanggan berkenaan telah mengalami jenis risiko yang dilindungi seperti sakit jantung, mati, kemalangan dan sebagainya. Semasa membeli insurans seseorang pelanggan berkenaan belum lagi mengidapi musibah-musibah berkenaan, maka sudah pasti pelanggan berkenaan tidak akan mendapat barang yang dibelinya itu yang sepatutnya diserahkan kepadanya pada masa tersebut.

Lagipun, musibah seperti sakit jantung, mati , kemalangan dan sebagainya itu sifatnya tidak diketahui adakah akan berlaku atau pun tidak, maka pelanggan berkenaan tidak pasti samada akan dapat atau tidak. Dalam kontek kontrak jual beli, tidak berupaya menyerahkan barang yang dijual semasa akad dimeterai ia dikira sebagai transaksi yang mengandungi elemen Gharar yang ditegah oleh Rasulullah s.a.w,inilah yang berlaku dalam transaksi insurans konvensional.

Menerusi pelaksanaan Tabarru’ ini yang diikat dengan prinsip Takaful (saling membantu) mewujudkan suasana saling tolong-menolong diantara satu sama lain. Sebagai analogi mudah, Peserta A menderma untuk membantu Peserta B, manakala Peserta B menderma untuk membantu Peserta A, suasana bantu membantu inilah yang dikatakan sebagai “TAKAFUL” dimana peserta saling membantu diantara sesama mereka dan bukannya diantara peserta dengan pihak Syarikat sebagaimana yang berlaku di dalam sistem insurans konvensional. Berdasarkan prinsip-prinsip Tabarru’ sumbangan derma yang telah disumbangkan itu tidak boleh ditarik balik oleh peserta dan sekiranya peserta membatalkan penyertaan di dalam takaful bahagian yang dtelah dimasukkan ke dalam Tabung Risiko tidak akan dipulangkan, walaubagaimanapun peserta berhak mendapat balik baki yang ada di dalam PRIA dalam konteks Takaful Ikhlas.

Justeru, tiada istilah 'wang hangus' dalam keadaan ini sebagaimana yang cuba disalah tafsirkan kerana ianya wang derma yang bakal diganjari pahala yang lumayan oleh Allah Taala. Demikian kerana dalam aplikasi takaful, jika sekiranya tidak berlaku tuntutan ke atas perkara yang dilindungi, sumbangan Tabarru' tersebut berperanan sebagai sumbangan amal jariah yang sangat-sangat istimewa di dalam Islam.

Inilah diantara kelebihan dan keindahan sistem takaful yang tidak ada dalam sistem insurans konvensional. Menikmati habuan ukhrawi disamping habuan duniawi sekaligus. Firman-firman Allah berikut adalah diantara bukti bahawa amalan bersedekah ini dijanjikan ganjaran yang sangat lumaya disisi Allah Taala. Allah berfirman dalam Surah Al Baqarah ayat 261, maksudnya:Bandingan(derma)orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.

FirmanNya lagi yang bermaksud Dan bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredhaan Allah dan kerana meneguhkan (iman dan perasaan ikhlas) yang timbul dari jiwa mereka, adalah seperti sebuah kebun di tempat yang tinggi, yang ditimpa hujan lebat, lalu mengeluarkan hasilnya dua kali ganda. Kalau ia tidak ditimpa hujan lebat maka hujan renyai-renyai pun (cukup untuk menyiraminya)." (Surah al-Baqarah: 265).

Allah Taala juga menjanjikan ganjaran berikut seperti yang disebut di dalam firmanNya yang bermaksud: Orang-orang yang membelanjakan (mendermakan) hartanya pada waktu malam dan siang, dengan cara sulit atau terbuka, maka mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, serta mereka pula tidak akan berdukacita. (Al Baqarah 274)

Bukan sahaja peserta yang dapat menikmati manfaat rabbani ini malah mereka yang bekerja di syarikat-syarikat takaful termasuklah para wakil atau ejen Takaful yang terus menerus mempromosikan konsep Tabarru' ini, juga bakal mendapat ganjaran Ilahi sebagaimana maksud Hadith:"Barangsiapa yang menunujukkan sesuatu kebaikan, maka baginya ganjaran sebagaimana ganjaran orang yang mengerjakannya".(Riwayat Muslim)

Menerusi amalan tabarru’ ini kita boleh menikmati ganjaran yang istimewa daripada Allah Taala. Amalan ini boleh dikerjakan dengan lebih sempurna, sistematik dan profesional menerusi sistem takaful. Malah amalan tabarru’ menerusi sistem Takaful ini adalah tabarru’ kelas pertama di mana ianya dilakukan dengan ikhlas, sehinggakan tangan kanan yang memberi tangan kiri tidak mengetahuinya. Peluang untuk kita merebut peluang ini terbuka luas samada dengan kita menjadi pelanggan takaful , pekerja takaful mahupun sebagai wakil (ejen) takaful. Semoga harta yang kita peruntukkan sebagai sumbangan takaful itu menjadi hujjah di hadapan Allah kelak sebagai harta yang diredhaiNya.

Bersempena bulan Ramadhan al Mubarak ini amalan sedekah sangat digalakkan oleh Islam dan Allah akan memberikan ganjaran yang sangat hebat. Mudah-mudahan peluang ini dapat dimanfaatkan oleh semua khususnya umat Islam dan tidak disia-siakan.

Jika Anda DiTimpa Musibah - Bagaimana dengan kehidupan keluarga ANDA?

Standard

Sekiranya anda meninggal dunia,  hilang upaya atau ditimpa penyakit kritikal dan tidak mampu bekerja lagi, Bagaimana keluarga anda dapat meneruskan kehidupan seperti biasa? Adakah mereka perlu mengemis meminta bantuan kewangan dari adik beradik, rakan-rakan, jiran termasuk melalui facebook, tv atau suratkhabar?




Adakah anda seorang yang bertanggungjawab kepada keluarga yang anda sayangi?

Bagaimana dengan pendidikan dan masadepan anak-anak anda? Andakah anda mahu mereka berhenti sekolah dan bekerja ketika usia muda untuk membantu ibunya dan adik-beradik yang lain?

DAPATKAN HIBAH TAKAFUL !
Hadiahkan wang pampasan takaful kepada isteri atau waris tersayang

Hibah dan Wasi adalah instrumen penting dalam pembahagian harta dalam Takaful. Hibah adalah pemberian manakala Wasi adalah pemegang amanah.  Orang yang mengambil insuran takaful dipanggil peserta.


Peserta mendapat sejumlah wang pampasan kiranya ditimpa musibah. Andai kata peserta meninggal dunia sejumlah wang akan diberikan kepada waris beliau. Disini pemberian secara hibah atau wasi mengambil peranan.  Kiranya peserta lelaki membuat hibah keseluruhan pampasan kepada isterinya. Maka isterinya itu akan mendapat keseluruhan harta tersebut tanpa perlu difaraidkan.  Ini kerana hibah/pemberian  tersebut dibuat ketika peserta masih hidup. Seandainya peserta melantik isteri sebagai wasi  (pemegang amanah) , maka isteri  akan  membahagikan pampasan kepada waris tersebut mengikut persetujuan kesemua waris ataupun secara faraid.

Sabda Rasulullah SAW:  "Berilah hadiah, kamu akan berkasih sayang." (riwayat al-Bukhari)


Melalui hibah takaful, isteri dan waris dapat meneruskan kehidupan harian dan melaksanakan cita-cita anda untuk memberikan pendidikan yang terbaik untuk MASADEPAN anak-anak supaya mereka menjadi insan yang BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT. Juga boleh membantu menyelesaikan hutang simati termasuk menunaikan rukun islam ke 5 iaitu melalui badal haji.

Kenapa Perlu Takaful Sekarang?

Standard
Ini adalah antara beberapa sebab mengapa kita perlukan takaful:

1. Melindungi harta benda kita

-Andaikata anda dimasukkan ke hospital, dan anda dapati bil hospital mencecah RM10,000.00, adakah anda ingin membayarnya menggunakan simpanan anda? Jadi, di sinilah pentingnya takaful kerana, kami membantu anda melindungi harta benda anda dan menolong anda menyelesaikan bil hospital tersebut.

2. Bukti kita sayangkan keluarga

-Setiap hari anda menyimpan RM100.00 demi masa depan pendidikan anak anda yang berumur setahun. Andaikata, anda pergi dahulu sebelum sempat simpanan itu mencecah umur anak anda 20 tahun. Bagaimana simpanan itu hendak diteruskan? Isteri anda tidak bekerja, apa hendak dilakukan? Dengan takaful, kami boleh bantu meneruskan simpanan sehinggalah anak anda berusia 20 tahun dan masuk universiti dengan rasa tenang.

3. Menunjukkan kita bertanggungjawab

- Andaikata anda pergi dahulu sebelum isteri dan anak-anak anda, bagaimana mereka hendak teruskan kehidupan tanpa anda di sisi? Simpanan yang anda warisi, tidak mencukupi kerana anda lambat memulakan simpanan. Tetapi, dengan mengambil takaful, kita menunjukkan kita bertanggungjawab pada keluarga dan mampu mengelakkan mereka hidup tiada hala tuju.

4. Kesihatan kita makin merosot setiap hari

- Semakin kita tua, semakin merosot kesihatan kita. Maka, makin kerap kita masuk ke hospital akibat penyakit yang dihidapi. Namun begitu, dengan takaful, anda dapat menjalani rawatan dengan tenang dan selesa.

5. Mewujudkan tabiat menyimpan secara paksaan

- Bila memiliki takaful, sumbangan bulanan akan dipotong melalui bank anda. Jadi, ini akan melatih anda untuk menyimpan tanpa risiko anda terlupa atau tanpa sedar ia telah dipotong. Ia memaksa kita menyimpan demi masa depan yang cerah dan risiko yang tidak menentu.

6. Membuat pahala

- Sebenarnya, melalui takaful, kita dapat membuat kebajikan dan seterusnya mendapat pahala kerana dalam sistem takaful, setiap sumbangan itu dikira sebagai derma untuk membantu pemegang-pemegang takaful yang lain. Jadi, setiap sumbangan bulanan yang kita berikan setiap bulan, akan ada peratus kecil yang diambil untuk dijadikan derma untuk pemegang-pemegang takaful yang ditimpa risiko.

Jadi jangan buang masa anda untuk memiliki takaful. Sila isi hubungi/sms saya untuk temujanji/ sebutharga takaful anda.

Merancang MasaDepan Anak-Anak Anda

Standard


Persediaan Untuk  Anak-Anak Melanjut Pelajaran @ Modal Berniaga

Kini ramai ibubapa ada kesedaran dan mengambil berat akan masadepan anak-anak mereka terutama dari segi kos rawatan perubatan dan pendidikan sehingga ke peringkat universiti. Mereka mula menyimpan wang di bank atau tabung haji untuk anak-anak sejak mereka kecil lagi.

Ia merupakan satu tindakan yang bijak, yang penting bukan di bank konvensional. Pilihlah bank-bank Islam yang sekarang sudah banyak menjadi pilihan kita.

Tetapi tahukah anda; sekiranya berlaku kematian atau lumpuh atau anda tidak mampu bekerja lagi, adakah anda masih mampu meneruskan simpanan kewangan untuk anak-anak anda? Bagaimana jika mereka ditimpa musibah? Adakah anda mampu untuk mendapatkan rawatan yang terbaik untuk anak-anak anda?

Anak-anak saya tidak pandai dalam pelajaran?
Berfikir positif, mungkin anak-anak anda minat berniaga,
Bantu mereka memulakan perniagaan dengan menggunakan wang tersebut sebagai modal. Semoga mereka menjadi usahawan yang berjaya dan beriman.



BERIKAN MEREKA JAMINAN MASA DEPAN, SEKARANG.

Pendidikan dan kewangan yang baik adalah pasport untuk kehidupan yang sempurna. Dengan kos pendidikan , perubatan dan sarahidup yang semakin meningkat, anda harus merancang bermula dari sekarang. 

TAKAFUL IKHLAS menyediakan sebuah pelan yang mampu membantu anda memperuntukkan sejumlah wang setiap bulan ke arah kewangan masadepan anak anda. la juga menyediakan perlindungan seandainya anak anda ditimpa penyakit kritikal, meninggal dunia atau hilang upaya.

Disamping itu dengan pelan perlindungan pembayar (waiver), caruman anak-anak dilindungi dan akan diteruskan oleh pihak takaful sekiranya pembayar (ibu-bapa) ditimpa musibah.

Islam juga menyeru agar menjadikan kehidupan ini dapat memberi manfaat kepada orang lain sebagaimana hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sebaik-baik kamu adalah yang paling banyak memberi manfaat"

ChoicePlus Family Medical Card untuk Individu

Standard


Medical Card adalah satu keperluan untuk semua. Alhamdulillah, kini telah banyak Syarikat Takaful memasarkan Medical Card Takaful. Namun begitu, ramai yang beranggapan mereka tidak perlu memiliki Medical Card kerana masih lagi Sihat dan Majikan cover kos perubatan. Dengan kata lain, mereka tidak merasakan adanya KEPERLUAN untuk memiliki Medical Card. Sekiranya anda ingin mengetahui samada anda patut memiliki medical card atau sebaliknya, sila fahami dan hayati kenyataan di bawah untuk memastikan keperluan anda untuk memiliki .

1. Jika saya masuk hospital, mampukah saya membayar bil hospital. Saya mungkin dapat mengelak hutang kereta,rumah, kredit kad, etc..tetapi jika doktor memerlukan duit untuk rawatan, saya tiada pilihan, saya perlu menyediakannya serta merta. Medical card akan membantu anda serta merta dan anda tidak perlu lagi risau tentang kos rawatan.

2. Jika saya masih bekerja, syarikat akan membayar kos perubatan saya dengan medical card berkelompok. Bayangkan jika saya dah pencen selepas umur 55 tahun. Bermula umur 56 tahunlah saya akan sakit dan syarikat tidak lagi akan membayar kos perubatan saya. Jika saya tunggu sehingga umur 56 tahun baru saya nak memiliki medical card, saya bernasib baik jika saya masih sihat. Sekalipun saya masih sihat, saya perlu membayar premium yang sangat tinggi untuk memiliki medical card.

3. Saya tidak tahu bila saya akan sakit dan semua orang tidak mahu sakit. Tetapi, kenapa ramai orang di hospital? Mereka datang ke hospital untuk mendapatkan rawatan dan saya mungkin salah seorang daripadanya suatu hari nanti.

Pasti anda sudah ketemui jawapan samada anda perlukan medical card atau sebaliknya. Tepuk dada tanyalah diri sendiri…adakah aku benar-benar perlukan medical card setelah menjawab persoalan di atas?

Bagi mendapatkan perkara terbaik dalam hidup, anda perlu kekal sihat. Penyakit, kemalangan dan halangan perubatan yang lain boleh mengganggu perancangan masa depan melainkan anda bersedia daripada segi kewangan


Ikhlas "ChoicePlus" Family Medical Takaful Rider adalah produk terkini dari Takaful Ikhlas yang mula dilancarkan pada Julai 2013. Ia menggabungkan 3 elemen utama (3 dalam 1) iaitu Pelaburan, Perlindungan dan Perubatan berasaskan Syariah.

Kos Rawatan Perubatan yang semakin tinggi menyedarkan orang ramai akan keperluan untuk mendapatkan perlindungan kewangan sekali gus dapat menyelesaikan kos rawatan perubatan di hospital swasta. Walaupun orang ramai mempunyai pilihan rawatan di hospital kerajaan tetapi layanan dan kualiti ubat adalah berbeza di hospital swasta.


Saya pernah menghantar anak yang kecil mendapatkan rawatan demam panas di hospital kerajaan dan isteri terpaksa tidor sambil duduk di kerusi selama 10 hari. Layanan yang tidak memuaskan dan tiada keselesaan untuk penjaga.

Sejak itu saya bertekad untuk mendapatkan kad perubatan untuk satu famili bagi mendapatkan rawatan yang terbaik dari hospital swasta. Tindakan saya amat tepat selepas beberapa tahun, isteri mengalami "mild stroke" dan disahkan menghidap kanser setahun selepas itu. Alhamdulillah beliau dirawat di hospital swasta dan mendapat rawatan yang terbaik. Dengan kos rawatan yang melebihi RM40,000 saya mungkin terpaksa mendapatkan bantuan/pinjaman kewangan dari bank atau adik beradik. Dengan kad perubatan, semuanya ditanggung oleh syarikat takaful/insurans. Syukur Alhamdulillah dengan izin Allah s.w.t, beliau sudah disahkan sihat dan sembuh sepenuhnya.

Sekiranya anda masih belum memiliki kad perubatan atau merasakan ianya tidak perlu, saya syorkan anda bertindaklah sekarang. Dapatkan kad perubatan untuk anda, isteri dan anak-anak demi kebaikan masadepan mereka. Pepatah melayu berkata "Malang Tidak Berbau, Sediakan Payung Sebelum Hujan". Sayangilah keluarga anda.

Dan yang paling penting, dapatkan lah kad perubatan Ikhlas ChoicePlus dari Takaful Ikhlas yang berasaskan Syariah. Berikut adalah Jadual Manfaat.



Pelan yang menyediakan simpanan + pelaburan + perlindungan + kad perubatan yang terbaik untuk anda

Kelebihannya....

* Pelan perlindungan dijamin patuh syariah (tiada percampuran antara islamik dan konvensional)
* Had perlindungan seumur hidup sehingga RM1.5 juta
* Rawatan PERCUMA di hospital pakar yang terlibat di seluruh Malaysia
* Mendapat simpanan dan keuntungan bila sampai tempoh matang
* Insentif sebanyak 5% setiap 3 tahun pada tahun ke 10 dan setiap 3 tahun sehingga matang
* Peningkatan jumlah perlindungan sehingga 10% setiap 3 tahun

Manfaat unik IKHLAS “Choice Plus” Individual Medical Rider
1. Pelan Tanpa Tunai supaya bersesuaian dengan bajet anda
2. Perlindungan Perubatan Tradisional
3. Tiada ko-takaful bagi mengelak ketidakpastian bil dan kekeliruan
4. Umur Penyertaan sehingga 70 tahun
5. Had Seumur Hidup yang Tinggi
6. Elaun Tunai Harian Hospital Kerajaan
7. Perlindungan ke atas Perbelanjaan Penginapan untuk peneman
8. Penjagaan Jangka Panjang sebagai tambahan kepada Had Tahunan Keseluruhan
9. Ganjaran Manfaat Kesihatan untuk anda yang kekal sihat

Jaminan manfaat perlindungan takaful:
- Kematian / TPD biasa
- Kematian / TPD akibat kemalangan
- Penyakit kritikal
- Pengecualian caruman pemilik polisi(sekiranya TPD / penyakit kritikal) dari tarikh disahkan sehingga matang, syarikat akan tolong carumkan
- Pengecualian caruman kepada pembayar(sekiranya TPD / penyakit kritikal)

Untuk penerangan lanjut, hubungi saya, Kamisan Mail 019.320.2760




Konsep Tabarru', Hibah dan Wakaf dalam Takaful Ikhlas

Standard


Daripada Rasulullah SAW dengan sabdanya: Apabila matinya anak Adam, maka terputuslah amalannya melainkan dengan tiga perkara: Sedekah yang berterusan, ataupun ilmu yang memberikan manfaat, ataupun anak yang soleh yang berdoa kepadanya. (riwayat Muslim)

Konsep Takaful Ikhlas

1. Tabarru' - dimana peserta bersetuju mendermakan peratusan yang telah ditentukan daripada sumbangan kepada Dana Risiko untuk membantu peserta lain.

2. Hibah - bermaksud pemberian, sedekah atau hadiah melibatkan akad yang mengandungi pemberian hak milik oleh pemilik harta kepada seseorang secara suka rela semasa hayatnya atas dasar kasih sayang tanpa mengharapkan balasan ('iwad).

3. Wakaf - satu ibadah menyerahkan harta yang kita miliki untuk kegunaan Umat Islam dengan niat sebagai ibadah untuk mendekatkan diri kita kepada Allah Subhanahu Wa Taala.

p/s: Buat masa ini, Takaful Ikhlas bekerjasama dengan Perbadanan Wakaf Selangor dimana peserta boleh mewakafkan sehingga 30% dari wang pampasan

Contoh...pembahagian Hibah

1. Peserta menghibahkan 100% wang pampasan kepada isteri/suami
2. Peserta menghibahkan 50% wang pampasan kepada isteri/suami, 25% kepada ibu/bapa dan 25% kepada anak
3. Peserta menghibahkan 70% wang pampasan kepada isteri/suami dan baki 30% kepada Sekolah Tahfiz
4. Peserta menghibahkan 100% wang pampasan kepada badan kebajikan atau rumah anak2 yatim atau sekolah tahfiz

Contoh...pembahagian Hibah dan Wakaf

1. Peserta menghibahkan 70% wang pampasan kepada isteri/suami dan 30% diwakafkan kepada Perbadanan Wakaf Selangor
2. Peserta menghibahkan 70% wang pampasan kepada isteri/suami, 20% kepada ibu/bapa dan 10% diwakafkan kepada Perbadanan Wakaf Selangor

Kelebihan Konsep yang disediakan oleh Takaful Ikhlas

1. Tabarru' - http://www.3dlm1.com/2014/09/konsep-tabarru-dalam-takaful.html
2. Hibah - http://www.3dlm1.com/2014/04/apa-itu-hibah.html
3. Wakaf - http://www.3dlm1.com/2014/07/terbaru-wakaf-ikhlas-mewakafkan.html


Untuk penerangan lanjut, hubungi 019.320.2760 atau 010.800.7261 (whatsapp/telegram)




Takaful And Education Plan For Our Children

Standard


Takaful And Education Plan For Our Children
By Wan Jemizan Wan Deraman - 24 August 2014 @ 11:29 PM

 EVERY parent hopes for the best for their children by taking care of their clothing, nutrition and matters related to their education.

Having a perfect education is among the factors that contribute towards developing a happy life. Education is also one of the important agenda in our nation’s development plan to create a knowledgeable society.

Looking at the situation today, many excellent students are not able to further their studies due to financial problems. They do not receive any aid, either in the form of loan or scholarship from any institution, such as the National Higher Education Fund Corporation (PTPTN) or Majlis Amanah Rakyat (Mara).

When previous borrowers fail to pay their study loans, current students face difficulty in obtaining loans to pursue their studies.

Parents, meanwhile, have a huge responsibility in ensuring that their children get a good education.

As the cost of education keeps increasing year by year, parents should plan their financial matters, particularly those related to education, right after the birth of their children to enable them to obtain a good education.

When parents are able to plan, the polemic related to the educational loans will not arise.

The applications to enter higher public education institutions (IPTA) throughout Malaysia keep increasing year by year but the places offered are limited.

Moreover, the selection of students enrolling in IPTA is determined by meritocracy.

The selection will take into account of extra-curricular activities, in addition to academic achievements.

For children who are not active in extra-curricular activities, parents have no choice but to send them to private higher education institutions (IPTS) locally or abroad. Obviously, this involves a lot of money.

Another factor that parents should be aware of is the tuition fees which keep on increasing.

In order to reduce the burden on parents, among the instruments that offer an alternative to education loans and scholarships is the takaful plan.

Takaful operators are not just providing protection and investment plans but they also offer education plans so that parents can prepare adequate funds for their children’s future education. This kind of plan will help students further their tertiary education.

In Malaysia, the understanding on the importance of takaful is still lacking.

Various parties should play their roles in ensuring that education protection becomes an important agenda in family management.

In financial planning, parents should identify the family’s needs and ensure that priority is given to important matters, such as children’s education.

If parents are concerned about the requirements of the education system, they would have planned their budget, besides participating in a takaful education plan for their children.

Among the education fund products offered in the market is Ikhlas Education Takaful Classic (IETC), a product by Takaful Ikhlas Berhad.

The benefits offered by IETC are death and total permanent disability benefit, maturity benefit, cash withdrawal (based on requirements), increment of contribution rate and excellent academic achievement awards for participants whose children obtain excellent results in Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) and Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPM/SPMV).

The award is RM100 for each “A” obtained in UPSR subjects (minimum 5As), PMR (minimum 7As) or SPM/SPMV (minimum 7As).

Other takaful operators are also offering similar education products.

Hence, there is no reason for parents not to prepare for their children’s education as early as possible.

Islamic scholar Imam Al-Ghazali Rahimahullah once said: “Children are our jewels”.

So, it is our responsibility as parents to polish these jewels by providing them with education.

If children have adequate education funds, surely they will be able to further their studies, thus raising the level of education in Malaysia.

Lastly, observe the meaning of a hadith narrated by Bukhari: “It is better to leave your heirs wealthy than to make them beg from people with their hands.”

Source http://www.nst.com.my/node/26360?d=1

Alternative Income: Investment-Linked Takaful Plans

Standard





Alternative Income:  Investment-Linked Takaful Plans

17 August 2014 @ 11:02 PM

 MAN and his wealth are inseparable. Thus, Islam recognises the human needs to acquire wealth. In relation to this, the religion has outlined a definite set of laws to be followed by man in his interaction with wealth as a mean to enjoy the comforts of life and to achieve taqwa, or the highest devotion to Allah.

Having wealth alone, without it being managed and developed for the goodness of mankind, is contrary to what is demanded by Islam. Islam decrees that such wealth to be developed and prohibits one from freezing it.

Nowadays, some people begin to turn to investments as an alternative form of income to achieve their future objectives. Yet today, our society is overwhelmed by various investment methods, both legal and illegal, including get-rich-quick schemes.

It is undeniable that the awareness for investing among the community today is very encouraging. However, such enthusiasm should not make one fail to distinguish between the real investment methods and the bogus ones, for it may produce catastrophic results in the future instead of success. Therefore, every member of the society has to get hold of the basic knowledge related to the investments before deciding to invest.

With rapid growth and development of the takaful industry at present, takaful operators are also offering many innovative products that meet the needs of the society.

To fulfil the customers’ needs, not only in term of takaful coverage, but also to reap profits from the investment activities of takaful handlers. Takaful Ikhlas is offering a product that combines the elements of takaful coverage with elements of investment, known as “investment-linked”.

Subscriptions to these investment-linked products are expected to continue to escalate, in line with the increasing income of Malaysians.

The investment-linked takaful plan is a long-term savings plan based on the method of investing in a group of shares that are divided into several units, something akin to unit trusts and combined with takaful protection benefits.

The significant distinction between the takaful investment-linked compared to other investment methods is the element of protection. A participant will not only reap the benefits of investment profits, but will also enjoy the elements of protection should the participant suffer any of the risks covered under the plan.

Takaful Ikhlas offers the Ikhlas Premier Investment-linked Takaful and Ikhlas Capital Investment-linked Takaful.

Ikhlas Premier Investment-linked Takaful provides a peace of mind to potential investors with sufficient financial protection through investments in any of these investment funds, namely the growth funds, balanced funds and fixed-income funds.

Under the premier investment-linked takaful, participants have the opportunity to make a more lucrative income with only RM100 per month contribution, and they are actually equipping their future with financial protection, should any disaster befallen them that can lead to death or total & permanent disability (TPD).

As for benefits in the case of death or TPD, 100 per cent of the total coverage plus the outstanding amount in all share units will be paid to the participant or his immediate family.

On the other hand, through Ikhlas Capital Investment-linked Takaful, a single contribution is enough to give the participants the opportunity to get a more lucrative return on forthcoming investments. It is a plan that provides added value, both to the capital and protection simultaneously.

Under this plan, participants can enjoy the highest return and protection on the investments they make. For example, with a one-time payment of RM5,000, participants will enjoy a lucrative investment return and takaful coverage required in the event of a disaster that leads to death or TPD. A participant or his next of kin can enjoy (subject to the terms and conditions) 100 per cent of the total coverage (equivalent to 125 per cent of the single contribution) in case of death or TPD.

Investment-linked takaful plan is not only unique in terms of worldly benefits to be enjoyed by the participants, but it also provides benefits for the hereafter. This benefit can be enjoyed by the participants through the application of “Tabarru” (donation), which is the core of the takaful system.

In the takaful system, implementation of Tabarru is bound to the principles of takaful (mutual help), which is to create a mutual atmosphere of helping one another. As a simple analogy, participant A would make a contribution to help participant B, and participant B would donate to help participant A, this would create a helping environment known as takaful. These are among the advantages and beauty of the takaful system that is not found in conventional insurance system, to enjoy the benefits of the hereafter together with the worldly returns.

Participants need not feel apprehensive because the responsible bodies in the takaful industry in Malaysia, such as Bank Negara Malaysia, have established a robust and efficient regulatory framework of syariah compliance. Takaful Act 1984 also has allocated several provisions that require takaful operators to ensure that all their activities comply with syariah, and this is accompanied by circulars issued from time to time by Bank Negara.

Source: http://www.nst.com.my/node/23964

Ask me how. Call Kamisan Mail 0193202760

Wakaf Ikhlas - Mewakafkan Sebahagian Dari Jumlah Perlindungan Sijil

Standard


Wakaf adalah satu ibadah menyerahkan harta yang kita miliki untuk kegunaan Umat Islam dengan niat sebagai ibadah untuk mendekatkan diri kita kepada Allah Subhanahu Wa Taala.

Para Fuqahah (ahli fiqh dan ulama') berpendapat amalan wakaf merupakan ibadah yang berbentuk sedekah jariah yang menjanjikan ganjaran pahala yang berkekalan dan mengalir terus kepada pewakaf buat selama-lamanya dan sangat dituntut dalam agama Islam.

Ia merupakan suatu amal soleh yang mana pahalanya akan diberikan secara berterusan oleh Allah Subhanahu Wa Taala kepada pewakaf selagi mana harta atau ain yang diwakafkan itu kekal dan dimanfaatkan oleh orang ramai.

Kedudukan harta wakaf adalah kekal sebagai hak Allah Taala, dengan demikian kedudukan harta waqaf tidak boleh dimiliki, dijual, dihibah ( diberi ) , diwarisi dan dipusakai.

Allah S.W.T telah mensyariatkan wakaf, menganjur dan menjadikannya sebagai salah satu agenda untuk mendampingkan diri kepadanya dan memberikan pahala yang cukup besar bagi sesiapa yang menginfaqkan harta mereka ke jalan Allah Taala sebagaimana firman Allah :-

Mafhumnya :-

“ Bandingan ( pahala ) orang-orang yang membelanjakan harta mereka pada jalan Allah seumpama sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai dan tiap-tiap tangkai itu pula terdapat seratus biji. Dan ingatlah Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas ( KurniaNya ) lagi Maha Mengetahui”.

( Surah Al-Baqarah Ayat 261 )


Rasulullah S.A.W sendiri amat menggalakkan umatnya supaya memperbanyakkan sedekah jariah sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A yang bermaksud :-

Maksudnya :-

“ Apabila matinya seseorang anak Adam itu maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah , ilmu yang dimanfaatkannya dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kepada kedua ibubapanya.

( Hadis Riwayat Muslim )


WAKAF IKHLAS

Sehubungan dengan itu, berkuatkuasa sertamerta, pemilik sijil/peserta takaful ikhlas boleh mewakafkan sebahagian dari jumlah perlindungan sijil mereka. Pihak syarikat akan bekerjasama dengan Perbadanan Wakaf Selangor (PWS) bagi menguruskan semua urusan wakaf yang telah diamanahkan pemilik sijil/peserta.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Kamisan Mail di talian 0193202760/0108007261

Perlindungan Takaful untuk "Key-Man"

Standard

Siapakan KeyMan atau Orang Terpenting dalam Syarikat?

Mereka adalah kunci utama dalam menentukan kejayaan syarikat anda. Orang Terpenting atau KeyMan ini terdiri dari
  • Seseorang yang bukan semestinya pemilik perniagaan
  • Seseorang yang bukannya pekerja biasa
  • Seseorang yang banyak menyumbang kepada kekukuhan kewangan syarikat
  • Seseorang yang bakatnya, pengetahuan, kebolehan, kepimpinannya bertanggung jawab keatas kejayaan dan perkembangan syarikat
  • Kematiannya atau kehilangan upayanya boleh menyebabkan syarikat mengalami kerugian
Apakah Masalah Yang Bakal Berlaku Apabila Terjadi Kematian Keatas Orang Terpenting@Keyman?
  • Gangguan keatas pengurusan
  • Menjejaskan kedudukan kredit
  • Menjejaskan perolehan
  • Menjejaskan keuntungan
  • Hilang Keyakinan
  • Masalah aliran tunai
  • Kos mungkin bertambah

 

Perlindungan Takaful untuk Key Man @ Key Man Takaful adalah perlindungan  yang sangat spesifik dan kompleks. Nasihat pakar adalah sangat penting bagi memastikan syarikat serta aset-aset anda dilindungi dengan betul. Setiap polisi perlu di ambil mengikut keperluan kewangan syarikat anda dan bukan seperti yang dicadangkan oleh penasihat kewangan dengan sembrono.

Pada April 2010 Dewan Perniagaan British telah menjalankan satu prnyelidikan terhadap jurang perlindugan perniagaan bagi perlindungan Key Man Insurance, hasilnya telah mendapati satu keputusan yang mengejutkan. Sekurang-kurangnya 400 billion pound kerugian telah berlaku.

Di Malaysia, kesedaran terhadap kepentingan Keyman Takaful adalah sangat rendah. Perlindungan terhadap kemungkinan yang mungkin bakal berlaku adalah rendah. Sedangkan dengan adanya perlindungan tersebut, syarikat akan dapat mengurangkan jumlah kerugian sehingga melebihi 70%.

Keyman Takaful, merupakan pecahan kepada Polisi Perlindungan Perniagaan, polisi ini direka khusus untuk membayar sejumlah kecairan yang telah dipersetujui jika pekerja (Keyman) tiba-tiba tidak dapat meneruskan tugas disebabkan oleh kematian, lumpuh atau penyakit kritikal.

Bayaran pampasan tersebut adalah akan disalurkan terus kepada syarikat dan bukan kepada individu, dan itulah yang membezakannya dengan polisi perlindungan hayat biasa. Pampasan tersebut boleh jadi seratus ribu ringgit, satu juta ringgit atau lebih.

Bagi kebanyakan syarikat, Keyman Takaful merupakan komponen kritikal  dalam  perancangan sesuatu perniagaan bagi memastikan kejayaan mapan serta merupakan suatu idea yang hebat dalam memastikan operasi perniagaan yang berterusan.

Bergantung kepada jenis polisi apakah yang telah diambil, wang tersebut boleh digunakan bagi beberapa tujuan:-
  • Sebagai suntikan Modal – Membolehkan syarikat meneruskan kesinambungannya melalui jaminan kewangan yang ada walaupun kehilangan orang penting dalam syarikat (Keyman)
  • Mengekalkan nilai keuntungan – Orang yang dilindungi adalah yang bertanggungjawab dalam membawa keuntungan syarikat
  • Melindungi kos bagi pekerja sementara - Pembiayaan bagi pekerja sementara berkemungkinan menjadi tinggi terutamanya apabila terdesak atau kos untuk latihan
  • Melantik pekerja baru - Syarikat pasti akan mengeluarkan kos yang tinggi untuk melatih pekerja baru terutamanya yang melibatkan kerja-kerja profesional
  • Membayar balik hutang atau Overdraft – Kami menawarkan ketenangan minda, terutama sekali kepada pihak bank anda
  • Membayar bil-bil supaya kreditor rasa terjamin
  • Membayar gaji pekerja supaya mereka merasakan terjamin syarikat akan terus berfungsi
  • Untuk melindungi sebarang kerugian akibat kesilapan pengganti atau pekerja baru
Kesimpulannya: Mengapakah anda perlu menyusahkan serta menggunakan kewangan syarikat untuk menanggung kos-kos tersebut. Mengapa tidak anda melantik pihak ketiga (Third party) untuk menjaga kepentingan anda.

Dengan pelaburan yang minima anda boleh menyelamatkan Syarikat anda daripada bencana kewangan yang serius. Oleh yang demikian anda perlu mengambil tindakan segera untuk melindungi ORANG TERPENTING di Syarikat anda.!!!

Hubungi saya, Kamisan Mail (019-3202760) untuk temujanji

Group/Staffs MedicalCards for SMI

Standard
 

The Group Health Plan is a comprehensive health product specially designed for corporate clients. This product provides coverage for medical expenses incurred due to in-hospital care and ambulatory care resulting from sickness, disease or accidental injuries. This product is offered to employees as well as their dependents. It is offered together with value-added services to ensure effective and efficient healthcare delivery to insured employees and dependents (if covered) of the Employer.

Inpatient Care includes coverage in case of an admission. Benefits such as Surgical Fees, Physician’s Fees, Daycare Procedure, and Second Surgical Opinion form part of the Inpatient Care coverage.

Supplementary Riders such as Out-Patient Clinical Benefit, Maternity Benefit, and Dental Benefit may also be included to the basic product. You may request for additional information on these supplementary riders from the respective sales manager and / or Takaful Ikhlas Takaful’s intermediary partner, if required.

These takaful benefits provide additional financial assistance to the Employer in meeting the respective medical expenses covered. The detailed explanation of the services is included in Part 4 under statement of work. 

Comprehensive Coverage
Takaful Ikhlas/MediExpress offer comprehensive medical coverage which is inclusive of Long Term Care such as outpatient cancer treatment and kidney dialysis. We also do not impose pre-existing conditions (except congenital problems).

Value added features for Hospitalisation Care
  • Coverage for pre-existing condition
  • No waiting period for existing and new employees
  • Outpatient physiotheraphy and physical theraphy is covered
  • Long Term Care rehabilitation treatment on Outpatient basis (Radiotheraphy, Kidney Dialysis, Chemotheraphy)
  • No co payment of total Medical bill for Room & Board upgrade. Member only needs to pay the difference of the Room & Board entitlement.

What is Choice Plus SMI Plan?
Group Insurance products that catered for Small & Medium Industries
  • A master contract or master policy.
  • Target Market – SMI Companies which have 50 to 100 employees
  • Cash before cover
Benefits
  • Worldwide coverage on Hospitalization & Surgical
  • Medical Provider Network –  2,000 Panel GP Clinics & Major Hospitals nationwide
  • Cashless Access to Medical Care (outpatient clinical only) with Compumed ID Card
  • 24 Hours Toll Free Assistance
  • Flexible Plan Design
  • Affordable
  • Administrative Ease
  • Yearly renewable
  • Wellness Program – Health Talk, HR Talk, Health Check, Syariah Talk,etc.
Medical Basic Benefit
  • Hospitalization
Medical Optional Benefits :-
  • Outpatient Care- General Practitioner (GP)
    - Specialist (SP)
  • Long Term Care
  • Immediate Death Expenses
  • Executive Screening

For more information, please contact Kamisan Mail (0193202760)