MedicalCard - Plan Individu atau Famili ??

Standard
 

[PLAN FAMILY vs PLAN INDIVIDU]

Mahalnya Medical Card Individu.??
saya nak yang pakej Family..

Pakej family yang murah ada tak.?
Dua soalan yang biasa dapat..

BACA NI

1. Jika plan family; Sekiranya pemegang polisi (suami atau ayah) meninggal dunia, polisi akan terbatal secara automatik yang mana meninggalkan pewaris tiada apa2 perlindungan selepas itu..

2. Plan Family selepas usia anak-anak mencecah tempoh usia tertentu; Medical card kena buat baru pada harga semasa, dah tak boleh guna plan tu lagi.. Kalau sekarang RM100, agak-agak umur 15 tahun kedepan boleh lagi ke dapat dengan harga RM100 tu.?

3. Tiada cash value atau saving; Jika kita gagal membuat bayaran sebulan dan tanpa cash value, polisi akan terus LAPSED (tak aktif).. Plan individu pula ada cash value dan jika gagal membuat bayaran, polisi masih lagi aktif sebab masih mempunyai cash value tersebut..

4. Dan paling bahaya bagi family plan ini; Sekiranya 5 tahun pertama kita telah didiagnosis penyakit kritial, bagi 5 tahun berikutnya penyakit sedia ada itu sudah tidak DILINDUNGI.! Itu antara hidden terms and condition yg kebanyakkan pelanggan tak tahu..

5. Plan family tidak seperti plan individu; Plan individu disertakan dengan pampasan nyawa (Khairat), pampasan 36 penyakit kritikal dan pampasan hilang upaya disebabkan kemalangan..

6. Plan family adalah plan stand alone; Akan berlaku kenaikan harga pada setiap anniversary ke-3 atau tahun ke- 5.. Bermula dengan murah, tetapi semakin lama semakin mahal sumbangan bulanannya.. Itulah marketing strategi yang ramai tidak mengetahui supaya ianya akan sentiasa kelihatan murah..

Harga bagi pelan individu biasanya hampir sama dengan mana-mana insurer / pengendali takaful.. Yang penting, cari tahu kukuhkah insurer itu, dikenalikah insurer itu, servis cepat atau tidak insurer itu..
CHEAP vs SECURED..
Anda pilih.. Saya bantu..