Jika Anda DiTimpa Musibah - Bagaimana dengan kehidupan keluarga ANDA?

Standard

Sekiranya anda meninggal dunia,  hilang upaya atau ditimpa penyakit kritikal dan tidak mampu bekerja lagi, Bagaimana keluarga anda dapat meneruskan kehidupan seperti biasa? Adakah mereka perlu mengemis meminta bantuan kewangan dari adik beradik, rakan-rakan, jiran termasuk melalui facebook, tv atau suratkhabar?
Adakah anda seorang yang bertanggungjawab kepada keluarga yang anda sayangi?

Bagaimana dengan pendidikan dan masadepan anak-anak anda? Andakah anda mahu mereka berhenti sekolah dan bekerja ketika usia muda untuk membantu ibunya dan adik-beradik yang lain?

DAPATKAN HIBAH TAKAFUL !
Hadiahkan wang pampasan takaful kepada isteri atau waris tersayang

Hibah dan Wasi adalah instrumen penting dalam pembahagian harta dalam Takaful. Hibah adalah pemberian manakala Wasi adalah pemegang amanah.  Orang yang mengambil insuran takaful dipanggil peserta.


Peserta mendapat sejumlah wang pampasan kiranya ditimpa musibah. Andai kata peserta meninggal dunia sejumlah wang akan diberikan kepada waris beliau. Disini pemberian secara hibah atau wasi mengambil peranan.  Kiranya peserta lelaki membuat hibah keseluruhan pampasan kepada isterinya. Maka isterinya itu akan mendapat keseluruhan harta tersebut tanpa perlu difaraidkan.  Ini kerana hibah/pemberian  tersebut dibuat ketika peserta masih hidup. Seandainya peserta melantik isteri sebagai wasi  (pemegang amanah) , maka isteri  akan  membahagikan pampasan kepada waris tersebut mengikut persetujuan kesemua waris ataupun secara faraid.

Sabda Rasulullah SAW:  "Berilah hadiah, kamu akan berkasih sayang." (riwayat al-Bukhari)


Melalui hibah takaful, isteri dan waris dapat meneruskan kehidupan harian dan melaksanakan cita-cita anda untuk memberikan pendidikan yang terbaik untuk MASADEPAN anak-anak supaya mereka menjadi insan yang BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT. Juga boleh membantu menyelesaikan hutang simati termasuk menunaikan rukun islam ke 5 iaitu melalui badal haji.

  • Categories