Kajian atasi kesesakan hospital kerajaan

Standard
http://m.utusan.com.my/Sabah_%26_Sarawak/20120705/wb_01/Klinik-Kesihatan-Miri-semakin-tenat 

Kuala Lumpur: Kajian sedang dilakukan untuk mengatasi kesesakan di hospital kerajaan bagi membantu pesakit menjimatkan masa dan wang apabila mendapatkan rawatan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kini pesakit terpaksa menunggu berjam-jam hanya untuk mendapatkan rawatan bagi penyakit biasa seperti selesema atau demam.

Katanya, ada juga pesakit terpaksa diletakkan dalam senarai menunggu bagi mendapatkan janji temu untuk prosedur diagnostik seperti ujian darah, MRI dan CT Scan di hospital kerajaan.

“Keadaan ini boleh dielak sekiranya pesakit faham bukan semua penyakit perlu dirawat di hospital dan terdapat kemudahan pilihan lain berhampiran dengan tempat tinggal mereka,” katanya selepas berucap pada Persidangan Saintifik Tahunan Persatuan Onkologi Malaysia (MOS) di sini, semalam.

Dr Noor Hisham berkata, sebagai contoh ada kes hospital kerajaan merujuk pesakit yang menghidap penyakit kritikal seperti barah ke klinik swasta bagi mendapatkan rawatan susulan kerana klinik kerajaan di tempat mereka tidak mempunyai kemudahan rawatan itu. - BERNAMA

Rujuk artikel asal http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kajianatasikesesakanhospitalkerajaan/Article/index_html
Lagi berita Kesesakan Di Hospital dan Keluhan Pesakit 

Pesakit jadi tunggul
Oleh SHAMRAN SARAHAN, RUDY SYAREME SHERIFUDDIN dan SHARIFAH ZULAIKHA SYED AMALI


>> TINJAUAN 1 - Hospital di Kuala Lumpur

Azman perlu mendapatkan rawatan di hospital ini selepas terbabit dengan kemalangan kecil yang menyebabkan dia cedera ringan dan bengkak di kaki.

Malangnya, sejak menunggu dari jam 7 pagi hingga 12.30 tengah hari, Azman masih belum menerima rawatan di hospital berkenaan.

“Mulanya saya disuruh mendaftar di JPL. Selepas menghabiskan masa hampir tiga jam di situ, pegawai perubatan menyuruh saya ke JKT untuk rawatan lanjut.

“Kenapa tidak dari awal lagi saya diarahkan saja ke JKT? Sudahlah pesakit melambak di hospital, pengendalian pesakit yang tidak sistematik begini akhirnya akan menyusahkan,” katanya.

Sementara itu, pesakit di Klinik Pakar Ortopedik, Mohd Hafiz Hassan, 31, berkata memang sukar dinafikan bahawa masa menunggu di hospital kerajaan sungguh mengece wakan.

Menurut Hafiz, biasanya pesakit mengambil masa se tidak-tidaknya satu hingga tiga jam sebelum menerima pemeriksaan dan rawatan daripada doktor.

“Saya mengalami masalah ligamen di lutut dan sudah melakukan pembedahan. Buat masa ini saya hanya melakukan rawatan susulan.

“Ada masa, saya menerima rawatan lanjut dengan cepat, tetapi jika ramai pesakit, ia mengambil masa panjang. Saya percaya, jika ada formula menangani kebanjiran pesakit ke hospital kerajaan, masalah menunggu ini tidak akan timbul,” katanya.


>> TINJAUAN 2 - Hospital di Johor

HASHIM Ibrahim, 69, yang menderita sakit asma sejak tujuh tahun lalu terpaksa menunggu hingga separuh hari di hospital untuk mendapatkan rawatan yang hanya memakan masa lebih kurang 10 minit.

Anak menantunya, Nadia Rauf, 31, yang sering menemani Ibrahim ke hospital berkenaan berkata, dia sudah lali dengan masa menunggu yang lama walaupun kerajaan pernah menyuarakan akan mengurangkan masa menunggu pesakit sebelum ini.

“Sebahagian besar masa dibazirkan hanya untuk menunggu giliran dan rawatan pula hanya mengambil masa antara lima hingga 10 minit.

“Cuba bayangkan, temujanji jam 10.30 pagi, saya bersama bapa datang sejam setengah awal untuk mendapatkan nom bor giliran, namun rawatan hanya dapat diberi kira-kira dua jam kemudian,” katanya.

Norhidayah Jamaluddin, 24, yang mengalami kesukaran membuang air kecil pula berkata, dia menunggu hampir tiga jam bagi mendapatkan rawatan di poliklinik hospital ber kenaan.

Menurutnya, ketika mendaftar dia diarah mengisi borang bagi menyatakan jenis penyakit sebelum mendapatkan nombor giliran.

“Saya datang ke poliklinik ini jam 12 tengah hari dan perlu menunggu sehingga 3 petang untuk mendapatkan rawatan.

“Menyukarkan lagi keadaan, hanya seorang doktor ber tugas pada waktu makan tengah hari, sedangkan jumlah pesakit yang menunggu di poliklinik bertambah,” katanya.


>> TINJAUAN 3 - Hospital di Pulau Pinang

PESAKIT gout, Yusuf Che Rus, 64, menegaskan, pesakit di kalangan warga emas sewajarnya tidak lagi dibebani masa menunggu yang lama untuk mendapatkan rawatan ketika berkunjung di hospital.

Yusuf berkata, sejak tiga tahun lalu dia perlu mendapatkan rawatan susulan setiap bulan dan terpaksa membuang masa lama semata-mata untuk rawatan dan mendapatkan ubat.

“Kasihan kepada golongan seperti kami. Sukar mem bayangkan apabila terpaksa menunggu lama dan menahan kesakitan kerana tiada kaunter khas disediakan untuk warga tua.

“Saya berasa terkilan dengan layanan diberi, dari dulu sampai sekarang tidak pernah berubah,” katanya.

Salmiah Suhaimi, 62, yang menghidap penyakit darah tinggi menegaskan, dia perlu menghabiskan masa antara tiga hingga enam jam setiap kali mendapatkan rawatan susulan di hospital berkenaan.

Katanya, lambakan pesakit di hospital antara punca ke lewatan pesakit menerima rawatan dan ia sepatutnya di tangani dengan serius.

“Ada kala malas hendak ke hospital, tetapi saya tiada pilihan. Jika hendak ke hospital swasta, saya tidak mampu.

“Sedih memikirkan perkhidmatan ditawarkan di hospital masih di takuk lama. Seawal jam 7.30 pagi sudah perlu ke hospital, dan segala urusan hanya selesai menjelang tengah hari, termasuk menunggu giliran mengambil ubat,” katanya.

Artikel asal http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Pesakitjaditunggul//Article/article_print
  • Categories