Penyakit Kritikal dan Rumah Kena Lelong walaupun pinjaman perumahan dilindungi.

Standard


Lihat senario berikut..

Umur anda 30 tahun. Anda buat pinjaman beli rumah sebanyak RM300,000 selama 30 tahun. Ini bermakna anda perlu bayar pinjaman perumahan setiap bulan rm1500 (anggaran) sehingga umur 60 tahun

Pinjaman perumahan anda dilindungi oleh insurans/takaful tetapi tahukah anda ia hanya untuk kes kematian atau lumpuh (TPD/Total Permanent Disability) akibat kemalangan? Bagaimana dengan penyakit kritikal seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, kanser, stroke dll?

Ditakdirkan Allah; pada umur anda 45 tahun, anda menghidap penyakit jantung (atau sebarang penyakit kritikal) dan pihak syarikat mendapati anda tidak mampu lagi bekerja dan diberhentikan dengan pampasan gaji 3 bulan.


Masuk bulan ke 4, Anda kini tiada lagi gaji bulanan untuk membayar pinjaman rumah sebanyak rm1500 sebulan. Anda buat pengeluaran KWSP sebanyak RM30,000 dari Akaun 2 (hanya 30% daripada wang KWSP anda) untuk mengurangkan pinjaman perumahan.

Dengan wang tersebut, anda hanya mampu bayar pinjaman perumahan selama 20 bulan atau 1 tahun 6 bulan. Tetapi tentu anda perlukan wang tersebut Rawatan Perubatan berterusan, untuk pembelian barang keperluan harian, bayaran hutang pinjaman kereta, bayaran bil-bil api, air, telefon dan sebagainya. Mungkin anda hanya mampu untuk bayar untuk tempoh 1 tahun sahaja atau kurang dari itu.

Ini bermakna, anda masih boleh bayar hutang pinjaman perumahan untuk tempoh 1-2 tahun sahaja. Pada umur 47 tahun, anda sudah tidak mampu lagi dan anda menerima notis dari pihak bank memberitahu rumah anda akan dilelong.

Apa perasan anda ketika itu?  
Dimanakah anda dan keluarga anda untuk tinggal?
Balik kampung? Tinggal dengan orang tua?

Tetapi anda masih perlukan Rawatan Perubatan berterusan untuk penyakit anda?

Anda sebenarnya perlukan perlindungan takaful untuk penyakit-penyakit kritikal walaupun anda sudah ada perlindungan insurans untuk pinjaman perumahan anda.

Bagaimana ia boleh membantu anda? Dengan plan Ikhlas Additional Critical Illness Takaful Rider Plus dari Takaful Ikhlas Sdn Bhd, anda akan menerima wang tunai mengikut jumlah perlindungan yang anda pilih.

Sebagai contoh, Jumlah perlindungan untuk penyakit kritikal adalah RM100,000 maka anda akan menerima jumlah tersebut sebaik sahaja anda disahkan menghidap penyakit kritikal tersebut.


Sekiranya anda memilih Ikhlas ChoicePlus Family Medical Takaful Rider iaitu kad perubatan gabungan Pelaburan, Perlindungan dan Perubatan berasaskan Syariah, anda masih boleh terus menerima rawatan perubatan di panel hospital tanpa bayaran tambahan.

Yang menariknya, sumbangan untuk pelaburan akan diteruskan oleh pihak takaful sehingga tempoh matang melalui perlindungan tambahan (Rider) Ikhlas Waiver of Contribution Takaful Rider Plus.

nota:  Penulis memohon maaf jika ada sebarang kesilapan info. Sila hubungi Agen Takaful Ikhlas untuk penerangan lanjut.
  • Categories